Pola Seleksi Berdasarkan Minat dan Bakat pada Calon Tenant Wirausaha Fakultas Bioindustri Universitas Trilogi
DOI:
https://doi.org/10.32663/abdihaz.v1i2.949Keywords:
Capacity, Development, Proposal, Psychotest, TechnologyAbstract
Interest-and-Talent-Based Method of Selection in Prospective Entrepreneur at the Faculty of Bioindustry, Trilogi University
This program was aimed to determine the selection process based on interests and talents carried out by Bioindustry Entrepreneurship Capacity Development Center (called as PPKWB). This paper can be useful as a reference for conducting the selection process for prospective entrepreneurs in other entrepreneurship development centers. The selection method carried out by PPKWB consisted of 3 stages, namely proposal selection, interview selection, and psychological testing. The result of those activities was 12 selected tenants consisting of groups and individuals as well from 26 tenants registered and participated in the 2019 PPKWB program. The twelve tenants were divided into two, namely individual tenants and group tenants. Group tenants consisted of 2-3 members. The tenants came from several study programs consists of agribusiness, agroecotechnology, and food science and technology study programs. The focus areas of each tenant were food, agriculture, and cosmetics.
References
Badan Pusat Statistik. (2017). Jumlah Penduduk Menurut Kelompok Umur dan Jenis Kelamin di Provinsi DKI Jakarta tahun 2015. https://jakarta.bps.go.id/statictable/2017/01/30/142/jumlah-penduduk-menurut-kelompok-umur-dan-jenis-kelamin-di-provinsi-dki-jakarta-2015.html.
Estiningsih, W. & Zainal, A. H. M. (2014). Technoprenuership; Challenge For Entrepreneurship Educational Development in Indonesia, Forum Tahunan Pengembangan Iptek dan Inovasi Nasional IV, LIPI, Tahun 2014.
Hendarti, D. R., Setyanto, N. W. & Rahman, A. (2014). Analisis Metode Pembelajaran Mata Kuliah Kewirausahaan Dengan Metode Logic Model. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Sistem Industri. 2 (2), 360-369.
Jati, B. M. E., & Priyambodo, T. K. (2015). Kewirausahaan: Technopreneurship untuk Mahasiswa Ilmu-ilmu Eksakta. Yogyakarta: Penerbit Andi.
Marti’ah, S. (2017). Kewirausahaan Berbasis Teknologi (Technopreneurship) dalam Perspektif Ilmu Pendidikan. Jurnal Ilmiah Edutic, 3 (2), 75 – 82.
Rajagukguk, Z. (2016). Karakteristik Kewirausahaan Pengusaha Kecil Pakaian Jadi Di Depok, Dan Prospek Usaha Di Masa Depan. Jurnal Kependudukan Indonesia, 11(1), 49-62.
Ratumbuysang, M. F. N. G., & Rasyid, A. A. (2015). Peranan orang tua, lingkungan, dan pembelajaran kewirausahaan terhadap kesiapan berwirausaha. Jurnal Pendidikan Vokasi, 5(1), 15-26.
Sakti, A. B., & Prasetyo, A. (2018). Potensi Peningkatan Produktivitas Kewirausahaan Berbasis Model Penguatan Teknopreuner Pada Hasil Inovasi Di Kota Magelang. Jurnal Rep (Riset Ekonomi Pembangunan) Volume, 3 (1), 307-319.
Saputra, Y. N. (2011). Pengembangan Kurikulum Kewirausahaan di Sekolah Menengah Pertama. Jurnal Pendidikan dan Kebudayaan, 17(5), 599-607.
Soegoto, E. S. (2014). Entrepreneurship Menjadi Pebisnis Ulung. Jakarta: PT Elex Media Komputindo
Suharti, L. & Sirine, H. (2012). Faktorfaktor yang berpengaruh terhadap niat kewirausahaan (entrepreneurial intention). (studi terhadap mahasiswa Universitas Kristen Satya Wacana, Salatiga). Jurnal Manajemen dan Kewirausahaan. Vol 13, No 2.
Sumarno, Saryono, & Gimin. (2017). Pengembangan Technopreneurship di Universitas Riau. Jurnal Promosi: Jurnal Pendidikan Ekonomi UM Metro. 5 (2), 85-94.
Suprapto, H. A. (2018). Strategi Pembelajaran Kewirausahaan Berbasis Teknologi Informasi (T.I.) Terhadap Peningkatan Minat Mahasiswa Menjadi Wirausaha. Didaktis: Jurnal Pendidikan dan Ilmu Pengetahuan. 18 (1), 61-73.
Utomo, H. (2010). Kontribusi soft skill dalam menumbuhkan jiwa kewirausahaan. Jurnal Ilmiah Among Makarti, 3(5).