PENGARUH DOSIS APLIKASI PROBIOTIK PADA PAKAN TERHADAP PERTUMBUHAN DAN KELANGSUNGAN HIDUP IKAN GURAMI (Osphronemus gouramy)

Authors

  • Violentina Violentina Program Studi Akuakultur, Fakultas Pertanian, Universitas Prof Dr Hazairin SH
  • Firman Firman Universitas Prof.Dr. Hazairin,SH
  • Suharun Martudi Program Studi Akuakultur Fakultas Pertanian Universitas Prof. Dr. Hazairin, SH

DOI:

https://doi.org/10.32663/ja.v20i2.1378

Keywords:

Ikan gurami, probiotik rabal, pertumbuhan

Abstract

Gouramy (Osphronemus gouramy) growth relatively slowly, so efforts are needed to make these fish grow fast, among others through the application of the probiotic Rabal. This study aims to obtain the optimal dose of Rabal probiotics in feed on the growth and survival of gouramy size 4-6 cm.. This research was carried out in November 2021-January 2022 for 60 days in Bukit Peninjauan 1 Village, Sukaraja District, Seluma Regency, Bengkulu Province. The study used a completely randomized design (CRD) consisting of 4 treatments and 6 replications. P0 (control) without probiotics; P1 (Probiotics 10 ml/100 grams of feed), P2 (Probiotics 20 ml/100 grams of feed), and P3 (probiotics 30 ml/100 grams of feed).The results of the analysis of variance and orthogonal polynomials showed that the application dose of Rabal probiotics in feed had a significant effect on absolute weight gain and specific growth rate. The optimal application dose of 20.07 ml per 100 grams of feed resulted in an absolute increase of 38.98 grams of gouramy (P2) with a specific growth rate of 2.44%.

References

Allameh, S. K., Noaman V., Nahavandi R. (2017). Effect of probiotic bacteria on fish performance. J. Advanced Techniques in Clinical Microbiology, 2(11), 1-5.
Anas, P., Iis Jubaedah dan Dinno Sudino. (2017). Kualitas air dan beban limbah karamba jaring apung di waduk Jatiluhur Jawa Barat. Jurnal Penyuluhan Perikanan dan Kelautan, 11 (1), 35-47
Astuti, L, P., Andika, L, S,H dan Krismono. (2018). Pengelolaan kualitas perairan melalui penerapan budidaya ikan dalam keramba jaring apung “Smart”. Jurnal Kebijakan Perikanan Indonesia 10(2), 87-97. doi 10.15578/jkpi.14.2.2022
Badan Standar Nasional Indonesia. (2000). Standar Nasional Indonesia Nomor 01-6485.2-2000 tentang benih ikan gurame (Osphronemus gouramy, Lac) Kelas benih sebar. BSN Indonesia.
Boyd, C. E. (1991). Water Quality Management in Ponds for Aquaculture. Brimingham Publishing. Alabama.
Chilmawati, D., Swastawati F., Wijayanti I., Ambaryanto dan Cahyono B. (2018). Penggunaan probiotik guna peningkatan pertumbuhan, efisiensi pakan, tingkat kelulushidupan dan nilai nutrisi ikan Bandeng (Chanos chanos). Saintek Perikanan, 13(2), 119-125.
Dewi, R.R.S.P dan Evi Tahapari. (2017). Pemanfaatan probiotik komersial pada pembesaran ikan Lele (Clarias gariepinus) Jurnal Riset Akuakultur, 12 (3), 275-281
Effendi, M. I. (2002). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusantara. Yogyakarta.
Elumalai, M., Antunes C., Guiherniol. (2013). Effect of single metals and selected enzymes of Carcinus maenas. Water, Air.And Soil Pollution, 141 (1-4) :273-280).
Iribarren, D., P. Daga, M. T. Moreira and G. Feijoo. (2012). Potential environmental effects of probiotics used in aquaculture. Aquaculture International, 20(4),779-789
Jusadi, D., E. Gandara dan I. Mokoginta. (2004). Pengaruh penambahan probiotik Bacillus sp. pada pakan komersil terhadap konversi pakan dan pertumbuhan ikan Patin (Pangasius hypophthalmus). Jurnal Akuakultur Indonesia, 3(1): 15-18
Kordi K, M. Ghufran H. (2013). Membudidayakan Gurami di Kolam Terpal. Lily Publisher, Yogyakarta. 112 pp
Mahyudin, Kholis. (2013). Panduan Lengkap Agribisnis Ikan Gurami. Penebar Swadaya, Jakarta. 252 pp
Mansyur, A. & A.M. Tangko. (2008). Probiotik: pemanfaatannya untuk pakan ikan berkualitas rendah. Media Akuakultur, 3(2), 145-149. doi.org/10.15578/ma.3.2.
Monalisa, S, S., Ricky, D., Santa, C., dan dan Murrod Candra. (2022). Kinerja pertumbuhan ikan Gurami (Osphronemus gouramy) pada media tanpa pergantian air dengan penambahan daun Pepaya (Carica papaya L). Jurnal Akuakultur Sungai dan Danau, 7(1), 13-20 doi 10.33087/akuakultur.v7i1.125
Putri, F,S., Zahidah Hasandan Kiki Haetami. (2012). Pengaruh pemberian probiotik pada pelet yang mengandung Kaliandra (Calliandracalothyrsus) terhadap pertumbuhan benih ikan Nila(Oreochromis niloticus). Jurnal Perikanan dan Kelautan, 3(4) 283-291
Rachimi, Tri Puji Lestari dan Ponadi. (2022). pengaruh probiotik Rabal pada pakan dengan dosis berbeda terhadap laju pertumbuhan benih ikan Jelawat (Leptobarbus hoevenii). Jurnal Ruaya, 10(1), 61-69. doi.org/10.29406/jr.v10i2
Sakamole, E. T., C. Lumenta, M. Runtuwene. 2014. Pengaruh pemberian probiotik dosis berbeda dalam pakan terhadap pertumbuhan dan konversi pakan benih ikan Mas (Cyprinus carpio). Fakultas Perikanan, Universitas Sariputra Indonesia Tomohon. Buletin Sariputra. 1(1) : 29-33.
Tatangindatu, F., Ockstan Kalesaran dan Robert Rompas. 2013. Studi parameter fisika kimia air pada areal budidaya ikan di danau tondano desa Paleloan, kabupaten Minahasa. Budidaya Perairan 1(2); 8-19
Yulfiperius. (2014). Nutrisi Ikan. PT Raja Grafindo Persada, Depok.

Published

2022-12-28

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2