Increasing The Growth and Yield of Red Rice (Oryza nivara) Through The Addition of Nanosilica Fertilizer to The Rooftop Farming System

Authors

  • Olivia Damayanti Putri Universitas Pembangunan Nasional "Veteran" Jawa Timur
  • Sutini Sutini Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Hadi Suhardjono

DOI:

https://doi.org/10.32663/ja.v21i2.4058

Keywords:

brown rice, nanosilica concentration, rice varieties

Abstract

One type of rice that is rich in potential nutritional content is brown rice, but the production of this type of rice is still far behind compared to other types of rice. Therefore, special efforts are needed to support production, one of which is through the use of superior varieties accompanied by the fulfillment of the right nutrients, especially the Si nutrient. This research aims to determine the effect of adding nanosilica on the growth and yield of red rice. This research used a factorial randomized block design consisting of 2 factors, namely variety (consisting of two levels V1 = Pamera, V2 = Pamelen) and nanosilica concentration (consisting of five levels S0: 0 mL L-1 (control); S1: 7, 5 mL L-1; S2: 10 mL L-1; S3: 12.5 mL L-1; S4: 15 mL L-1.). The results of the research concluded that applying nanosilica colloid to the Pamera and Pamelen varieties at a concentration of 15 mL L-1 was able to increase plant length and number of tillers, as well as speeding up the flowering age of red rice. However, giving nanosilica had no effect on harvest age and yield components.

References

Amrullah, Sopandie, D., Sugianta, & Junaedi, A. (2014). Peningkatan produktivitas tanaman padi (Oryza sativa L.) melalui pemberian nano silika. Jurnal Pangan, 23(1), 17–32.

Jalil, M., Sakdiah, H., Deviana, E., & Ilham, A. (2016). Pertumbuhan dan produksi beberapa varietas padi (Oryza sativa L) pada berbagai tingkat salinitas. Jurnal Agrotek Lestari, 2(2), 63–74. https://core.ac.uk/download/pdf/196255896.pdf

Nuryani. (2013). Potensi subtitusi beras putih dengan beras merah sebagai makanan pokok untuk perlindungan diabetes melitus. Media Gizi Masyarakat Indonesia, 3(3), 157–168.

Ruminta, R. (2016). Analisis penurunan produksi tanaman padi akibat perubahan iklim di Kabupaten Bandung Jawa Barat. Kultivasi, 15(1), 37–45. https://doi.org/10.24198/kultivasi.v15i1.12006

Sabatini, S. D., Budihastuti, R., & Suedy, S. W. A. (2017). Pengaruh pemberian pupuk nanosilika terhadap tinggi tanaman dan jumlah anakan padi beras merah (Oryza sativa L.var. Indica). Buletin Anatomi Dan Fisiologi, 2(2), 128. https://doi.org/10.14710/baf.2.2.2017.128-133

Sabatini, S. D., Budihastuti, R., Widodo, S., Suedy, A., & Subagio, A. (2021). Produksi dan kandungan antosianin pada padi beras merah setelah pemberian pupuk nanosilika. Buletin Anatomi Dan Fisiologi, 6(1), 81–89.

Sitorus, S. F. J., & Ramli. (2013). Analisis efisiensi faktor produksi padi sawah dalam rangka ketahanan pangan di desa Tumpatan Kec. Beringin Kab. Deli Serdang. Modern at Large: Cultural Dimensions of Globalization, 1(10),35–48. http://dx.doi.org/10.1016/j.cirp.2016.06.001%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.powtec.2016.12.055%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.ijfatigue.2019.02.006%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.matlet.2019.04.024%0Ahttps://doi.org/10.1016/j.matlet.2019.127252%0Ahttp://dx.doi.o

Steven Witman. (2021). Penerapan metode irigasi tetes guna mendukung efisiensi penggunaan air di lahan kering. Jurnal Triton, 12(1), 20–28. https://doi.org/10.47687/jt.v12i1.152

Subiksa, I. G. M. (2020). Pengaruh pupuk silika terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman padi sawah pada inceptisols. Jurnal Tanah Dan Iklim, 42(2), 153. https://doi.org/10.21082/jti.v42n2.2018.153-160

Sugiyanta, Dharmika, I. M., & Siti Mulyani, D. D. (2018). Pemberian pupuk silika cair untuk meningkatkan pertumbuhan, hasil, dan toleransi kekeringan padi sawah. Jurnal Agronomi Indonesia (Indonesian Journal of Agronomy), 46(2), 153. https://doi.org/10.24831/jai.v46i2.21117

Wahyuni, S., & Mulsanti, I. W. (2013). Produktivitas varietas padi dari kelas benih berbeda. Iptek Tanaman Pangan, 8(2), 62–71.

Wibawa, W., & Sugandi, D. (2015). Pola pembentukan anakan padi dari berbagai varietas dan jumlah bibit per lubang pada lahan suboptimal di Provinsi Bengkulu. I, 221–228.

Yuliani, D., & Natasuwirya, S. (2018). Komposisi dan dominasi patotipe Xanthomonas oryzae pv. oryzae, penyebab penyakit hawar daun bakteri pada tanaman padi dengan sistem pengairan berbeda di Kabupaten Karawang. Berita Biologi, 16(3). https://doi.org/10.14203/beritabiologi.v16i3.2183

Yulina, N., Ezward, C., & Haitami, A. (2021). Karakter tinggi tanaman, umur panen, jumlah anakan dan bobot panen pada 14 genotipe padi lokal. Jurnal Agrosains dan Teknologi, 6(1), 15. https://doi.org/10.24853/jat.6.1.15-24.

Published

2024-02-05

Most read articles by the same author(s)

<< < 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >>