PENGAMATAN MUTU HASIL BEBERAPA VARIETAS PADI (Oryza Sativa L) LOKAL ACEH

Authors

  • Ayu Linda Sari Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Samudra
  • Cut Mulyani Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Samudra
  • Yenni Marnita Program Studi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Samudra

DOI:

https://doi.org/10.32663/ja.v21i1.2496

Keywords:

Aceh Local Rice, Variety, Rice Quality

Abstract

This study aims to determine the yield quality of several Acehnese local rice varieties (Oryza Sativa L).  This research was carried out from October 2020 to March 2021. Rice cultivation was carried out in the rice fields of farmers in Gampong Paya Tenggar, Manyak Payed District, Aceh Tamiang Regency, and observations were made at the Agrotechnology Laboratory of Samudra University and the Laboratory of Chemical Analysis of Foodstuffs, Faculty of Agriculture, University of North Sumatra.  This study used a non-factorial completely randomized design (CRD) using 5 Aceh local rice varieties, namely Inpari 32, UA-12 Sigupai, UA-11, US-02 Batuta and Gaptas.  The parameters observed in this study included: milled rice yield, head rice yield, percentage of broken rice, percentage of rice groats, amylose content and gelatinizaion temperature. The results of the study of the best quality and variety were found in the UA-12 Sigupai variety and the Gaptas variety. These two varieties have met the requirements of the SNI standard, including the medium quality.

References

Aris, S.I., Pamungkas, D. H, Dan Widata, S. 2018. Analisis Mutu Beras (Oryza Sativa L.) Varietas Situ Bagendit Pada Perlakuan Pengeringan Dan Frekuensi Penggilingan Yang Berbeda. Jurnal Universitas Sarjanawiyata Tamansiswa. 2(2).
BSN [Badan Standardisasi nasional]. (2015). SNI 6128:2015 Beras. Badan Standardisasi Nasional- Indonesia.
Chairunnisak., Sugiyanta dan Santoso, E. 2021.Pengaruh Nitrogen Terhadapkualitas Beras Aromatic. Jurnal Agronida. 7(1) :1-7.
Dinas Pertanian 2017. Laporan Tahunan Dinas Pertanian Tanaman Pangan Dan Hortikultura Daerah Tingkat Provinsi Nanggroe Aceh Darussalam.
Efendi, Halimursyadah, H.R. Simanjuntak. 2012. Respon Pertumbuhan Dan Produksi Plasma Nutfah Padi Lokal Aceh Terhadap Sistem Budidaya Aerob. Jurnal Agrista. 16(3):114-121.
Hairmansis, A., Aswidinnoor, H., Trikoesoemaningtyas dan Suwarno. 2007. Evaluasi Daya Pemulih Kesuburan Padi Lokal Dan Kelompok Tropical Japonica. Agronomi Indonesia. 33(3): 1-6.
Haryadi. 2006. Teknologi Pengolahan Beras. Gadjah Mada Universitas Press. Yogyakarta
Haryadi. 2008. Teknologi Pengolahan Beras. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Hasbi. 2012. Perbaikan Teknologi Pascapanen Padi Di Lahan Suboptimal. Jurnal Lahan Suboptimal, 1(2), 186-196.
Kumalasari, S.N., Sudiarso dan A. Suryanto. 2017. Pengaruh Jarak Tanam dan Jumlah Bibit Pada Tanaman Padi (Oryza sativa L.) Hibrida Varietas PP3. Produksi Tanaman, Jawa Timur. 5(7): 1220-1227.
Lestari, R., Kartini, S., Berti,L., dan Romita, M. 2018. Penetapan Kadar Amilosa dan Protein Pada Beras Solok Jenisanak Daro dan Sokan Yang Ditanam Dengan Sistem Organik dan Sistem Pertanian Konvensional. Jurnal Universitas Abdurabb. Pekanbaru. 1(2) : 28-32.
Mangoendidjojo, W. 2007. Dasar-Dasar Pemuliaan Tanaman, Yogyakarta:Kanisus.
Masniawati, A., Johannes, E., Latunra, A. I., dan Paelongan, N. 2013. Karakterisasi Sifat Fisikokimia Beras Merah Pada Beberapa Sentra Produksi Beras Di Sulawesi Selatan. Jurnal Jurusan Biologi, FMIPA. Universitas Hasanudin.
Munarso, S. J., Kailaku, S. I., & Indriyani, R. 2020. Mutu Fisik Beberapa Segmen Beras: Subsidi, Non Subsidi, dan Impor. Jurnal Standardisasi, 22(2), 85-94.
Nugraha, S. dan Tim. 2011. Metode Menekan Kehilangan Hasil Padi. Balai Besar Litbang Pasca Panen Pertanian. Bogor
Pangerang, F dan N. Rusyanti.2018. Karakteristik dan Mutu Beras Lokal Kabupaten Bulungan Kalimantan. Jurnal. Universitas Kalimantan Utara. 1 (20): 32-43.
Prasetyo, A., Kamaruddin, A.I., Made. K.D., Armansyah, H.T, dan Leopold. N. 2008. Pengaruh Waktu Pengeringan Dan Tempering Terhadap Mutu Beras Pada Pengeringan Gabah Lapisan Tipis. Jurnal Ilmiah Semesta Teknika, 11(1): 29-37.
Rohaya, M.S., Maskat, M.Y. dan Ma’aruf, A.G. (2013). Rheological properties of different degree of pregelatinized rice flour batter. Sains Malaysiana. 42: 1707-1714.
Sitaresmi, T., R. H. Wening., A. T. Rakhmi., N. Yunani dan U. Susanto. 2013. Pemanfaatan Plasma Nutfah Padi Varietas Lokal Dalam Perakitan Varietas Unggul. Balai Besar Penelitian Tanaman Padi, Jawa Barat. Iptek Tanaman Pangan. 8 (1) : 22 – 30.
Soerjandoko . R. N. E. 2010. Teknik Pengujian Mutu Beras Skala Laboratorium. Buletin Teknik Pertanian. 75(2): 44-47.
Thahir. R. 2010. Revitalisasi Penggilingan Padi Melalui Inovasi Penyosohan Mendukung Swasembada Beras Dan Persaingan Global. Jurnal Pengembangan Inovasi Pertanian. 3(3):171-183.
Ulfa. R., Hariyadi. P., dan Muhandri. T. 2014. Rendemen Giling Dan Mutu Beras Pada Beberapa Unit Penggilingan Padi Kecil Keliling Di Kabupaten Banyuwangi. Jurnal Mutu Pangan. Institut Pertanian Bogor. 1(1):26-32.

Published

2023-07-21